Zoek Product
 
Nieuw
Nieuwsbrief

Wil je zo nu en dan foto- en videotips en exclusieve aanbiedingen en in je mailbox?


 
X
Je naam:
Je emailadres:
BonjourFoto How-to Thuis Een Fotostudio Beginnen, Wat Heb Je Nodig?

Thuis Een Fotostudio Beginnen, Wat Heb Je Nodig?


Je wilt een fotostudio starten, maar wat heb je nu ècht nodig? Er is immers een heleboel te koop. In dit artikel lees je waar je kunt beginnen en wat voor foto's je kunt maken met welke spullen. Zo maak je straks snel professionele studiofoto's in je woonkamer, op zolder of in welke ruimte dan ook.

Korte inleiding - waarom studiolicht gebruiken?

Het nut van studiolicht is eenvoudig uit te leggen. Kijk eens om je heen naar een willekeurig object. Bekijk hoe het is verlicht. In mijn geval is dat een koffiekopje. Het licht komt van een raam aan de linkerkant. Daarom is aan de rechterkant een beetje schaduw zichtbaar. Het geheel ziet er natuurlijk uit.

Bedenk nu, hoe dat kopje er uit zou zien als je het fotografeert met een flitser op je camera. Het licht komt ineens vanaf het standpunt van de kijker. Dat zou betekenen dat ik als kijker licht uit mijn ogen zou schieten. Dat is natuurlijk niet het geval.

Dus als je een natuurlijke situatie wilt nabootsen, moet je verlichting hebben die helemaal los van de kijker staat, dus los van de camera.

Maar studiolicht gaat verder dan het nabootsen van natuurlijk licht: je haalt het onderwerp er mee naar voren en maakt het los van de achtergrond. Een fotomodel lijkt zonder studiolicht tegen de achtergrond geplakt, maar met externe belichting maak je het model los van de achtergrond en krijg je foto meer diepte. En ook niet onbelangrijk: met studiolicht kun je schrijven. Dit moet je zien als het scheppen van sfeer of het benadrukken van aspecten van het onderwerp of de compositie. Dit doe je door je studiolampen te verplaatsen en/of ze uit te rusten met bepaalde lichtvormers die het invloed hebben op de vorm, kleur, hoeveelheid, richting en hardheid van het studiolicht. Studiofotografie is spelen met licht.

Een goed artikel om op dit punt even in verder te lezen, als je dit nog niet gedaan hebt, is Studiofotografie Eenvoudig Uitgelegd. Hier lees je meer over hoe studiofotografie werkt. Dat gaan we dan hieronder vertalen in concrete aanbevelingen voor wat je zou kunnen kopen voor je thuisstudio.

Flitslicht of continulicht?

In een fotostudio wordt bijna altijd flitslicht gebruikt, om een aantal redenen:

  1. flitsers zijn krachtiger dan continulicht;
  2. je kunt daardoor kortere sluitertijden hanteren en beweging beter bevriezen;
  3. er zijn veel meer lichtvormers voor verkrijgbaar

Daarom raden we continulicht vooral aan voor video en eenvoudige fotografie van niet-bewegende onderwerpen (denk aan productfotografie). Wil je mensen fotograferen, dan is flitslicht de betere keuze.

Wat kun je doen met één studioflitser?

In het voorbeeld rechts werd een flitser gebruikt zonder lichtvormer, dus zonder paraplu, softbox, reflector of wat dan ook.

Een portret met een flitser aan één kant heeft een sterk contrast en krachtige schaduwen.

Wanneer je die flitser vervolgens uitrust met een paraplu of softbox, spreid je het licht en krijg je meteen een heel andere foto. Hieronder een vergelijking zonder en mèt softbox.

Zoals je ziet is er nog steeds duidelijk een lichte en een donkere kant, maar het contrast is minder sterk. De softbox zorgt duidelijk voor een betere spreiding en minder sterke schaduwen.

Daarom kun je met slechts één flitser al een heleboel doen, afhankelijk van de plaats van de flitser, de afstand tot het model en wat voor lichtvormer je er op monteert: een softbox, paraplu, reflector, etc.

Nadelen van werken met 1 flitser

Als je naar bovenstaande voorbeeldfoto's kijkt, dan zie je dat een opstelling met 1 flitser vooral goed werkt bij een zwarte achtergrond. Je wilt bij een zwarte achtergrond immers zo min mogelijk licht op de achtergrond laten vallen om het zo zwart mogelijk te houden.

Als je een gekleurde achtergrond hebt (grijs, blauw, roze...), heb je echter weinig controle over de lichtval. Als je het model goed hebt belicht is het maar de vraag hoe de achtergrond wordt. Vaak heb je sterke schaduwen, die je slechts voor een deel kunt tegengaan door de ruimte tussen model en achtergrond te vergroten.

Daarnaast heb je met één flitser altijd scherpe contrasten. Of je er nu een lichtvormer op zet of niet, het blijven foto's met veel licht en veel donker.

En als laatste punt: als je een foto wilt maken met een puur witte achtergrond, is dat vanwege de onvermijdelijke schaduwen onmogelijk.

Aanvulling op één studioflitser: een reflectiescherm

Een reflectiescherm weerkaatst het licht van een flitser en zorgt ervoor dat je donkere gebieden kunt ophelderen. Je kunt daarnaast ook de hardheid van het licht bepalen: een witte reflector geeft een zacht licht, een zilveren reflector een hard licht.

Het reflectiescherm kan vastgehouden worden door jou zelf of het model (bij een portret). Als je een persoon van top tot teen fotografeert, is een assistent handig - of een reflectiescherm houder.

Wat kun je doen met twee studioflitsers?

Een tweede flitser geeft je meer controle over bovenstaande punten. Twee flitsers gebruik je als hoofdlicht en invullicht. Het invullicht is meestal half zo sterk afgesteld als het hoofdlicht, maar hier kun je natuurlijk van afwijken.

Met twee flitsers heb je de volgende voordelen:

  1. er valt meer licht om het model heen zodat de achtergrond gelijkmatiger belicht wordt;
  2. je kunt heel nauwkeurig de hoeveelheid contrast regelen door schaduwen op te helderen met het invullicht;
  3. Door de hoeveelheid licht die om het model heen valt, of door juist de tweede flitser uitsluitend op de achtergrond te richten, wordt een puur witte achtergrond mogelijk

Een goed artikel om op dit punt even in verder te lezen, als je dit nog niet gedaan hebt, is Studiofotografie Eenvoudig Uitgelegd (hierboven ook al genoemd). Hier lees je hoe je werkt met twee flitsers als hoofd- en invullicht.

Een flitsset met twee flitsers kopen

Zoals je hier boven kunt zien heb je met één flitser al veel mogelijkheden maar met twee flitsers nog veel meer. Dat is de reden dat mensen die beginnen met studiofotografie, meestal met niet één flitser kopen maar een flitsset. Deze bestaan bijna altijd uit twee flitsers, twee statieven en twee softboxen.

Welke lichtvormers?

Waarom worden er meestal softboxen bij een flitsset geleverd en bijv. geen paraplu's, of een beautydish?

De eerste reden is dat een softbox het licht van een flitser niet alleen mooi gelijkmatig spreidt, maar ook optimaal rendement haalt uit een flitser. Het licht wordt intern gebundeld en weerkaatst voordat het licht de softbox aan de voorkant verlaat. Bij een paraplu, die veel opener is, heb je meer lichtverlies.

Een tweede reden is dat lichtvormers zoals een zilveren paraplu of beautydish een vrij hard licht geven, dit geeft een heel eigen, specifieke look dat niet bij elke fotoshoot past. Softboxen sluiten met hun zachte, natuurlijke licht het meest aan bij wat de meeste fotografen zoeken. Een softbox is daarom heel geschikt om ervaring op te doen met studiofotografie - later kun je dat uiteraard uitbreiden met elke gewenste lichtvormer.

Welke flitsset past bij jou?

Oke, stel, je wilt een flitsset kopen - maar er is heel veel keus. Een goede handleiding om de juiste keuze te maken, is dit artikel: 5 Tips Voor Het Kopen Van Een Flitsset. Kort gezegd komt het neer op deze vragen:

  1. kies je een instap-set of een professionele set?
  2. welk vermogen heb je nodig (wat ga je fotograferen)?
  3. heb je rekening gehouden met scherptediepte?
  4. wat wil je in de toekomst kunnen uitbreiden?
  5. moet het makkelijk te vervoeren zijn?

Zo kun je weloverwogen een keuze maken tussen het thuisstudio segment en het professionele segment (die uiteraard ook prima thuis te gebruiken zijn, maar meer doorgroeimogelijkheden bieden).

Welk niveau qua gebruiksgemak kies je?

Als je kiest voor een thuisstudio-flitsset dan zit het verschil vooral in de lichtopbrengst van de flitsset. Kies je voor een professionele set, en je hebt een vermogen gekozen dat bij je gebruiksdoel past, dan heb je daarna nog de keus uit:

  • Analoog. Basic professionele flitsset (met analoge draaiknop)
  • Digitaal afleesbaar. Flitsset met LCD-scherm (waarop je het vermogen afleest)
  • Volledig digitaal. Flitsset met LCD-scherm en afstandbediening

Het LCD-scherm toont het momenteel ingestelde vermogen in een schaal van 1.0 tot 6.0. Dat werkt makkelijker dan een analoge draaiknop: door het getal op het schermpje te onthouden, kun je eerdere gebruikte instellingen weer exact reproduceren.

Als laatste kun je kijken of je een afstandsbediening handig vindt. Deze vind je bijv. op de TF-L serie flitssets van Falcon Eyes. Met de afstandsbediening kun je de instellingen op al je studioflitsers aflezen en wijzigen, zonder er naartoe hoeven lopen. Dit werkt lekker snel, maar is vooral handig als je je flitsers op een hoog statief of boomarm monteert en er dus niet goed bij kunt en het LCD-scherm dus ook niet af kunt lezen.

Niet vergeten: triggerset

Wat je echt niet wilt vergeten is een triggerset. Dit bestaat uit een zendertje die je op je camera zet en een ontvanger die je aansluit achterop je studioflitser. Hiermee laat je de flitser afgaan.

Bij de meeste flitsers en flitssets wordt weliswaar een sync-kabel geleverd, maar ten eerste werkt 'bekabeld' flitsen onhandig en ten tweede zit de benodigde x-contact aansluiting alleen op high-end camera's. 90% van de gangbare camera's in de markt heeft deze aansluiting niet, dus heb je een sowieso een triggerset nodig om je flitser of flitsset te kunnen gebruiken!

Als je een losse flitser koopt dan zit er nooit een triggerset bij. Bij flitssets is dit soms wel, soms niet het geval. Het staat er altijd bij vermeld.

Niet vergeten: lampstatief

Als je een losse flitser koopt heb je uiteraard nog een lampstatief nodig om hem op te zetten. Hiervoor kun je ieder willekeurig lampstatief gebruiken, want elke studioflitser past op ieder lampstatief. Kies echter wel een statief dat qua qua buisdikte en spreidstand (van de poten) past bij het gewicht van je flitser.

Bij de diverse lampstatieven op onze site staan deze maten vermeld en er wordt ook een advies gegeven over wat er zoal op geplaatst kan worden.

Als je een flitsset koopt zitten passende statieven er uiteraard al bij.

Lichtvormers

Als je een flitsset koopt, zitten er al de nodige lichtvormers bij waarmee je meteen kunt beginnen. Bij een losse flitser kun je deze zelf kiezen (of later als uitbreiding op je flitsset). Zoals hierboven al besproken bepaal je met een lichtvormer o.a. de kleur, hardheid en richting van het licht. Hierboven zie je de meestgebruikte flitsaccessoires op een rij.


Van links naar rechts zie je:

  • een softbox. Een gangbaar en all-round inzetbare lichtvormer. Geeft een gelijkmatige spreiding, zacht licht en hoog lichtrendement doordat het licht eerst intern wordt gebundeld voordat het de softbox verlaat.
    Softboxen zijn verkrijgbaar in vierkante en rechthoekige vorm, maar ook achthoekig (octabox). Dit geeft een mooie ronde reflectie in de ogen.
  • een striplight softbox. Voor gelijkmatige belichting van staande modellen. In feite een zeer langwerpige softbox. Dit exemplaar is uitgerust met honingraat. Een honingraat geeft meer richting aan het licht en zorgt ervoor dat het niet daar komt, waar jij het niet hebben wilt. Van zowel softboxen, octaboxen als striplights zijn modellen verkrijgbaar met en zonder honingraat. En hij is altijd afneembaar, dus een honingraat-softbox kun je ook zonder de honingraat gebruiken.
  • een flitsparaplu. Geeft meer lichtverlies dan een softbox (geen lichtbundeling) maar wel makkelijk in gebruik, snel op te bouwen en zeer compact te vervoeren. Verkrijgbaar met meerdere kleuren aan de binnenkant, zoals zilver, wit, goud. Deze geven een eigen tint en hardheid mee aan het licht.
  • een beautydish. Veel gebruikt voor portretfotografie. Maskeert oneffenheden in de huid en een mooie ronde reflectie in de ogen. Geeft een harder licht dan een softbox.
  • een snoot. Geeft een smalle lichtbundel, eigenlijk een soort spot.

Naast deze veel gebruikte lichtvormers zijn er nog vele andere, zoals een kleppenset, diffuusbol, projectiespot, etc.

Licht compleet? Dan de achtergrond!

Als je de juiste spullen hebt gekozen om je model te belichten, heb je natuurlijk nog een fotostudio achtergrond nodig. Voor een fotostudio wordt meestal gebruikt gemaakt van katoenen doek, een papierrol of een vinylrol.


Een katoenen doek is vooral handig als je je studio vaak meeneemt naar locatie. Het is de meest compacte oplossing om mee te nemen. Het nadeel is dat het onvermijdelijk kreukt. Dat hoeft niet erg te zijn, mits je het juist belicht. Bij een wit doek zie je niks van de kreuken als je twee extra flitsers op de achtergrond richt. Bij een zwart doek zie je niks van kreuken als je met de juiste lichtvormers zorgt dat er geen enkel licht op valt. Prima te doen, maar het stelt wel hogere eisen aan je studioverlichting.

Daarom wordt vandaag de dag veel meer achtergrondpapier gebruikt. Achtergrondpapier is vlak, egaal van kleur, kreukt niet en hangt recht naar beneden. Het is zeer makkelijk om mee te werken, zeker voor beginners.

Als je een drukke studio hebt met veel mensen die allemaal met hun schoenen over je achtergrondpapier banjeren, is het interessant om te kijken naar vinyl. Dit heeft dezelfde uitstekende fotografische eigenshappen als papier, maar is makkelijk schoon te maken met een vochtige doek.

Achtergrond gekozen? Nu nog ophangen!

Een belangrijke keuze voor je fotostudio is, of je de achtergrond aan de muur wilt hangen of niet. Je kunt ook gebruik maken van een achtergrondsysteem.

Een wandmontagesysteem geeft je 1 of meerdere papierrollen die je naar wens kunt op- en afrollen een rolgordijn. Het neemt minder plaats in dan een achtergrondsysteem omdat het strak tegen de muur zit. Een achtergrondsysteem heeft meer ruimte nodig i.v.m de spreidstand van de poten. Heb je een kleine studio, is een achtergrond aan de muur dus zeker aan te raden.

Wacht niet langer en begin morgen nog met studiofotografie!

Hier onder vind je enkele zéér scherp geprijsde, tijdelijke special offers. Unieke studiopakketten met alles erop en eraan. Je vindt deze sets met combinatiekorting alléén bij BonjourFoto.nl!

Falcon Eyes Complete Flitsstudio BFS-2250D
Breed toepasbare studioflitsset met meer dan genoeg licht voor 1-3 personen van top tot teen en portretten.


Falcon Eyes Complete Flitsstudio BFS-2400L
Voor de professionele studiofotograaf: snelle laadtijd, metalen behuizing, nauwkeurig instelbaar, veel uitbreidingsmogelijkheden met extra lichtvormers.
Digitale flitsers met LCD-scherm. Alle instellingen op de flitsers zijn op afstand instelbaar met de afstandsbediening.
Meer dan genoeg licht voor grote groepen personen.




Vond je dit artikel waardevol?

Deel het met vrienden of geef je waardering in sterren!


269
com_content.article
(13 stemmen)
Thuis Een Fotostudio Beginnen, Wat Heb Je Nodig?4 van 50 gebaseerd op 13 stemmen.


 

Email met tips, how-to's en acties?

Wil je zo nu en dan foto- en videotips, exclusieve aanbiedingen en instructievideo's in je mailbox?
Klik dan hieronder. Wij houden ook niet van een volgestorte mailbox, dus met 'zo nu en dan' bedoelen we ook echt 'zo nu en dan' en dus niet 'drie keer per dag' ;-)


 
X
Je naam:
Je emailadres:
Winkelwagen
Winkelwagen
Je winkelwagen is momenteel leeg.

Bonjourfoto is:

Kwaliteit sinds 2010
Groot assortiment
Veilig betalen
Lage verzendkosten
Snel thuisbezorgd
Persoonlijk advies
Kennis & Knowhow
2 jaar garantie
14 dagen bedenktijd
Unieke controleservice*
Klantbeoordeling: 9,4

Nieuwste Reviews
5 STARS
Super snelle softbox, beter dan de oude, (die was ook kapot vandaar de nieuwe) maar dit werkt top.
- Erik Mulder
5 STARS
Nou, hij is binnen hoor, sinds gisteravond. Getest en compleet en het draait als een zonnetje. Zelfs de draadloze trigger, waarvan ik niet zeker wist of die voor de Canon geschikt was, is prima. Dank voor de snelle levering!
- Jan van der Knaap
Socials


Algemene Voorwaarden   •   Disclaimer   •   Privacy   •   Reparatie / Retour / Ruilen   •   Links   •   Jouw account