Zoek Product
 
Nieuw
Nieuwsbrief

Wil je zo nu en dan foto- en videotips en exclusieve aanbiedingen en in je mailbox?


 
X
Je naam:
Je emailadres:
BonjourFoto How-to Een reflectiescherm gebruiken

Een reflectiescherm gebruiken


Een reflectiescherm is een hulpmiddel waarmee je bestaand licht, flitslicht of continulicht kunt weerkaatsen om schaduwen op te helderen. Ze zijn er in vele soorten, maten en samenstellingen. Reflectieschermen behoren tot de populairste producten voor de fotostudio. In dit artikel laten we populaire modellen zien, met gebruiksvoorbeelden en diverse opstellingen.

Een reflectiescherm is in feite een extra lichtbron wanneer je geen extra flitser/lamp kunt of wilt gebruiken. Het is makkelijk zelf te maken van een stuk wit karton of een constructie met aluminiumfolie.

Het nadeel is natuurlijk dat dat er niet echt professioneel uitziet en je het slecht mee kunt nemen. Het is niet opvouwbaar. Vrijwel alle commercieel verkrijgbaar reflectieschermen zijn dit wel.

En om de kosten hoef je het niet te laten: het zijn waarschijnlijk de goedkoopste hulpmiddelen die je ooit voor je fotostudio zult aanschaffen.

Voor dit artikel is het handig als je deze how-to gelezen hebt:
Studiofotografie Eenvoudig Uitgelegd. Hier worden de basisbegrippen omtrent studiofotografie toegelicht.

Overzicht van diverse modellen

De meestverkochte reflectieschermen zijn rond, maar ze bestaan ook ovaal en driehoekig. Daarnaast zijn er nog grotere, vierkante reflectiepanelen. Deze worden op een statief gemonteerd.


Je kunt een reflectiescherm uit de hand gebruiken of aan een statief monteren (daarover later meer).

De meest verkochte kleuren zijn wit, zilver, goud, zongeel, zwart en diffuus wit (semi-transparant).

Vrijwel alle reflectieschermen zijn op zijn minst tweezijdig, met aan iedere kant een andere kleur.

Met name de 5-in-1 schermen zijn populair: dit is in feite 1 diffuus-wit scherm met een omkeerbare hoes die je met een ritssluiting om het scherm heen ritst (zie hiernaast).

Gebruik van een reflectiescherm bij bestaand licht

In dit voorbeeld zijn we buiten. Doordat de zon zich boven het model bevindt, wordt haar gezicht erg donker. Haar gezicht helderen we op met een reflectiescherm (in dit geval een wit scherm).

De foto krijgt veel meer contrast en het is een veel sprekender resultaat! Een leuk neveneffect van een reflector bij bestaand licht (of eigenlijk bij ieder licht) is het "catchlight" effect in de ogen: een subtiele glinstering waardoor het gezicht veel meer expressie krijgt!

Gebruik van een reflectiescherm met 1 lichtbron

In dit voorbeeld bevindt een enkele flitser zich links van de camera (het hoofdlicht). Logischerwijs ontstaat aan de rechterkant schaduw.

Dezelfde situatie, maar dan met een zilveren reflectiescherm als invullicht. De foto heeft nog steeds een goed contrast, en de vormen van het onderwerp worden door de lichte schaduwen nog steeds geaccentueerd. Maar het beeld is meer in evenwicht.

Zo kun je dus met 1 flitser en een reflectiescherm al mooie portretfoto's schieten. Die ene flitser kan een studioflitser zijn, maar ook de opsteekflitser van je camera, die je middels een triggerset off-camera gebruikt. Hoe je dit doet lees je hier:  Strobist Fotografie: De Hardware

Gebruik van een reflectiescherm met 2 lichtbronnen

In deze situatie werken we met twee flitsers, bijvoorbeeld uit een studio flitsset. Eentje links van de camera, en eentje recht boven het model. De camera boven het model geeft een mooie glans in het haar: het zgn. haarlicht of kicker.

Hiermee komt het model echt mooi los van de achtergrond. Stel dat je een flitsset hebt met 2 flitsers, heb je dus een lichtbron te weinig voor deze opstelling.

Je kunt dan een derde flitser kopen, maar ook een reflectiescherm. Dit is natuurlijk een stuk goedkoper. Het reflectiescherm vervult hier dan de rol van het invullicht. Meer over hoofdlicht, invullicht en haarlicht lees je in dit artikel:
Studiofotografie Eenvoudig Uitgelegd.

Deze opstelling is een variatie op de vorige. Wederom links het hoofdlicht (in een hoek van 45 graden tot het model), rechts een reflectiescherm als invullicht en de tweede flitser dient als haarlicht. Er is een tweede (zwart) reflectiescherm geplaatst als flag om het licht van het haarlicht "af te vlaggen". Oftewel: om te voorkomen dat het in de cameralens valt.

Je kunt in plaats van een zwarte flag ook een reflecterend reflectiescherm gebruiken om een beetje licht van het haarlicht ook op de achtergrond te laten vallen.

Kortom: met reflectieschermen heb je extra lichtbronnen voor enorm weinig geld!

Welke grootte reflectiescherm?

De grootte van je reflectiescherm hangt af van de grootte van je lichtbron, de afstand tot je onderwerp en hoe groot je tas is. Een grove indeling: voor het fotograferen van kleine producten of close-ups neem je 30 cm, voor portretfotografie 56 of 82 cm en voor personen van top tot teen 107 cm. Of een ovaal reflectiescherm.

Dit zijn veel verkochte maten, min of meer standaardmaten voor reflectieschermen.

Kleuren en effecten

Er zijn 2-in-1 reflectieschermen, 5-in-1 en zelfs 7-in-1. Deze hebben diverse combinaties van kleuren, die allemaal een andere uitwerking hebben. Hieronder staan ze op een rij.

Diffuus wit
Dit is vrijwel altijd de "kern" van een 5-in-1 of 7-in-1 scherm. Het is semi-transparant. Het is eigenlijk niet echt een reflectiescherm, omdat het licht niet weerkaatst, maar doorlaat. Daarom is het eigenlijk een diffuser: het maakt het licht diffuus, zachter. Dit type scherm wordt ook wel een scrim genoemd.

Je kunt er bijvoorbeeld doorheen flitsen met je opsteekflitser of studioflitser. Maar ook bij fel zonlicht kun je je onderwerp er mee afschermen. Een goed voorbeeld is iemand met heel licht blond haar tegen een heldere hemel: door fel zonlicht is er in het haar nauwelijks detail te onderscheiden. Houd er een diffuus wit scherm voor en je hebt veel meer detail.

Verder heeft het uiteraard dezelfde eigenschappen als een lichttent, in die zin dat het reflecties tegengaat en je minder goed kunt zien waar de lichtbron zich bevindt. Dit komt van pas bij spiegelende onderwerpen.

Wit
De witte kant van een reflector geeft het meest zachte, natuurlijk ogende licht. Het heeft een mooie spreiding en neemt de kleurtemperatuur aan van de lichtbron.

Het reflecteert minder licht dan bijvoorbeeld een zilveren scherm en moet daarom relatief dichtbij het onderwerp geplaatst worden.

Zilver
Een zilveren reflectiescherm heeft een veel hardere reflectie. Het bereik is hierdoor groter en het scherm kan verder van het onderwerp af. Het licht is ook meer "gericht" en zal meer contrast en schaduwen opleveren.

Buitenshuis, in zonlicht, is zilver vaak te fel, maar in de studio zijn er mooie effecten mee te bereiken.

Het is handig om een assistent te hebben om het scherm goed te richten, omdat het licht zoals gezegd veel minder gespreid is dan bij een wit scherm.

Goud
De gouden reflector heeft vergelijkbare eigenschappen als de zilveren in termen van reflectie.

Het heeft alleen een heel andere kleurtemperatuur: een gouden reflector geeft een warme toning en het effect van direct zonlicht.


Sunlight

Een sunlight reflectiescherm is, als je het van dichtbij bekijkt, in feite zilver/goud gestreept. Hierdoor is de kleurtemperatuur warmer dan de zilveren reflector maar minder overdreven dan die van de gouden reflector.

Het kan bij veel scènes de looks van je model nèt even "ophalen" doordat een ietwat warmere kleurtemperatuur er "gezonder" uitziet.

Zwart
De zwarte reflector is eigenlijk ook niet echt een reflector maar meer een flag: het wordt gebruikt om licht tegen te houden. Denk aan een haarlicht, waarvan je niet wilt dat licht in de camera valt, maar denk ook aan een zwarte achtergrond waar je geen licht op wilt laten vallen om hem puur zwart te houden.

Andere methoden om het licht "af te vlaggen" zijn het plaatsen van een kleppenset op je flitser, of het gebruik van een (softbox met) honingraat om het licht meer richting te geven.

Diverse kleuren met elkaar vergeleken:

7-in-1 reflectiescherm

Een 7-in-1 reflectiescherm bevat behalve de bovengenoemde reflecterende kleuren, ook de kleuren blauw en groen. Dit zijn heel specifieke tinten, namelijk chroma-blauw en chroma-groen.

Dit zijn optimale kleuren om te gebruiken voor chroma key. Wat dit is en wat je daarmee kunt lees je hier:
Greenscreen Foto & Video: Complete Gids

Reflectiescherm houder

Heb je geen assistent of ander hulpje in de buurt? Geen zorgen. Er zijn reflectieschermhouders te koop die precies doen wat je wilt en nooit zeuren!

Deze reflector-houder wordt op of aan een lampstatief bevestigd. Ze zijn uitschuifbaar, zodat zowel kleine als grote reflectieschermen er in passen.

Het reflectiescherm wordt aan twee kanten vastgezet met clips die je indrukt en dan weer loslaat.



Reflectiescherm set

Wil je snel aan de slag? Kijk dan eens naar een reflectiescherm set, bestaande uit statief, reflectieschermhouder en reflectiescherm.

Een reflectiescherm opvouwen

Reflectieschermen zijn heel compact op te vouwen en daardoor makkelijk mee te nemen. Je pakt het scherm met twee handen vast en draait je handen tegen elkaar in. De rest gaat bijna vanzelf.

Video Demonstratie

Tot slot

Een reflectiescherm kan dus de rol van een flitser vervullen, waarmee het behoorlijk geldbesparend is. Daarnaast kun je het overal gebruiken, het is super makkelijk mee te nemen en het heeft geel elektriciteit of batterijen nodig. Kortom: een onmisbaar hulpje voor iedere fotograaf!


Vond je dit artikel waardevol?

Deel het met vrienden of geef je waardering in sterren!


159
com_content.article
(63 stemmen)
Een reflectiescherm gebruiken5 van 50 gebaseerd op 63 stemmen.


 

Email met tips, how-to's en acties?

Wil je zo nu en dan foto- en videotips, exclusieve aanbiedingen en instructievideo's in je mailbox?
Klik dan hieronder. Wij houden ook niet van een volgestorte mailbox, dus met 'zo nu en dan' bedoelen we ook echt 'zo nu en dan' en dus niet 'drie keer per dag' ;-)


 
X
Je naam:
Je emailadres:
Winkelwagen
Winkelwagen
Je winkelwagen is momenteel leeg.

Bonjourfoto is:

Kwaliteit sinds 2010
Groot assortiment
Veilig betalen
Lage verzendkosten
Snel thuisbezorgd
Persoonlijk advies
Kennis & Knowhow
2 jaar garantie
14 dagen bedenktijd
Unieke controleservice*
Klantbeoordeling: 9,4

Nieuwste Reviews
5 STARS
Super snelle softbox, beter dan de oude, (die was ook kapot vandaar de nieuwe) maar dit werkt top.
- Erik Mulder
5 STARS
Nou, hij is binnen hoor, sinds gisteravond. Getest en compleet en het draait als een zonnetje. Zelfs de draadloze trigger, waarvan ik niet zeker wist of die voor de Canon geschikt was, is prima. Dank voor de snelle levering!
- Jan van der Knaap
Socials


Algemene Voorwaarden   •   Disclaimer   •   Privacy   •   Reparatie / Retour / Ruilen   •   Links   •   Jouw account