Zoek Product
 
Nieuw
Nieuwsbrief

Wil je zo nu en dan foto- en videotips en exclusieve aanbiedingen en in je mailbox?


 
X
Je naam:
Je emailadres:
BonjourFoto How-to Achtergrondpapier: een wereld van kleur

Achtergrondpapier: een wereld van kleur

Achtergrondpapier is in Nederland de meestgebruikte oplossing als fotostudio achtergrond. De papierrollen zijn voordelig in aanschaf, super glad en egaal en hebben overal precies dezelfde kleur. Dit maakt ze de ideale achtergrond voor studiofotografie.

Welke kleur voor welke toepassing?

De achtergrond papierrollen zijn in meer dan 20 kleuren te krijgen. Maar wat is nou een leuke kleur voor welk doel? Hoewel we ons best hebben gedaan met de plaatjes bij de artikelen (zie hier, afdeling papierrollen) kan dit per monitor toch een beetje verschillen.

Dit artikel helpt je een beetje op weg door enkele voorbeeldfoto's te laten zien en de beschikbare kleuren wat uitvoeriger te beschrijven.

Al deze kleuren worden verkocht in 1,38m breed en 2,75m breed. Iedere rol is 11 meter lang.

De meestverkochte kleuren

De kleuren Arctic White (puur wit), Black (puur zwart), Storm Grey (lichtgrijs), Chroma Green (groen voor greenscreen toepassingen) en tot slot Chroma Blue (blauw voor bluescreen toepassingen) zijn veruit het populairst.

Belichting is belangrijk

Welke kleur de achtergrond precies heeft op ujouw w foto, is vooral afhankelijk van de belichting. Laat je er natuurlijk daglicht op vallen, of zet je er er één of meer flitsers rechtstreeks op? Of laat je wat licht wat je op het model richt, zijdelings op de achtergrond vallen? Dit alles is van invloed op de kleur. Je kunt door te spelen met het licht een achtergrond dus expres donkerder en lichter maken op de foto.

Arctic White

De kleur arctic white, oftewel puur wit, is de meestgebruikte soort achtergrondpapier van allemaal. Het is geschikt voor high-key fotografie, oftewel vrolijke, frisse, lichte foto's met een puur witte achtergrond. Dit is geschikt voor allerlei toepassingen, met name baby's en kinderen. Ook ideaal voor het fotograferen van producten voor webshops.

Arctic White 1,38 x 11 meter
Arctic White 2,75 x 11 meter

Oxford Blue

De kleur oxford blue is een donkerblauwe kleur die goed past bij zakelijke foto's, personeelsfoto's en modellenwerk.

Oxford Blue 1,38 x 11 meter
Oxford Blue 2,75 x 11 meter

Crimson

De kleur crimson is een wijnrode kleur die goed past bij de feestdagen en chique foto's van luxe producten, modellen, glamourfotografie, erotiek en winterse taferelen. In het voorbeeld hierboven wordt een soort moulin-rouge sfeer opgeroepen.

Crimson 1,38 x 11 meter
Crimson 2,75 x 11 meter

Peat Brown

De kleur peat brown is kastanjebruin. Het is een diepbruine, warme kleur. Je gebruikt hem voor het maken van chique foto's van mensen, dieren en producten.

Peat Brown 1,38 x 11 meter
Peat Brown 2,75 x 11 meter

 

Black

Dit achtergrondpapier is diepzwart. Je gebruikt dit voor low-key fotografie, oftewel foto's met weinig belichting. Dit geeft je foto's een mysterieuze sfeer. Let op dat je je studiolicht (flitsers of daglichtlampen) "afvlagt" oftewel met hulpmiddelen (reflector, kleppenset etc) ervoor zorgt dat het licht niet op de achtergrond valt.

Op plekken waar wel licht valt, zal het zwarte papier ietwat antraciet tot grijs oplichten. Maar je kunt dit ook expres doen, om zo een geleidelijk kleurverloop van lichter naar donkerder aan te brengen.

Black 1,38 x 11 meter
Black 2,75 x 11 meter

Mandarin

Mandarin, oftewel mandarijn, is de heldere oranje kleur van sinaasappels. Deze kleur gebruik je natuurlijk voor taferelen omtrent Koninginnedag en voetbal, maar ook voor algemene foto's en video's die een vrolijke sfeer moeten hebben.

Mandarin 1,38 x 11 meter
Mandarin 2,75 x 11 meter

Storm Grey

Storm grey, ook bekend als slate gray, is de lichtste tint grijs. Deze kleur wordt ook gebruikt bij het maken van pasfoto's in Nederland. De toepassingen zijn heel veelzijdig, van modellenwerk tot zakelijke foto's.

Storm Grey 1,38 x 11 meter
Storm Grey 2,75 x 11 meter

Charcoal Grey

Charcoal grey, ook bekend als thunder gray, is een donkergrijze kleur. Het is de donkerste grijstint, maar het is nog geen antraciet. Deze kleur kan voor allerlei toepassingen worden gebruikt, zoals portretfotografie, het maken van zakelijke foto's, mode, glamour etc.

Charcoal Grey 1,38 x 11 meter
Charcoal Grey 2,75 x 11 meter

Lagoon

De kleur lagoon is een helderblauwe, cyaan-achtige kleur. Het roept onmiddellijke associaties op met zomer, zon, zee en strand.

Lagoon 1,38 x 11 meter
Lagoon 2,75 x 11 meter

Pink

Pink, oftewel roze, is een echt zuurstok-roze kleur. Het is donkerder dan Barbie-roze maar lichter dan oud-roze. Dit maakt de kleur ideaal voor het fotograferen van alles wat te maken heeft met meiden.

Pink 1,38 x 11 meter
Pink 2,75 x 11 meter

Chroma Green

Chroma green is een felgroene kleur die je gebruikt voor greenscreen-toepassingen. De felle kleur groen is door het gebruik van software gemakkelijk weg te filteren. Dit kan voor zowel foto's als video's. Hierdoor maak je het onderwerp "vrijstaand".

Let wel op dat de achtergrond goed en gelijkmatig is belicht; het onderwerp mag eigenlijk ook geen schaduw werpen op de achtergrond. Dit betekent dat je de achtergrond het beste apart kunt uitlichten.

Chroma Green 1,38 x 11 meter
Chroma Green 2,75 x 11 meter

Meer over greenscreen fotografie en videografie lees je in het artikel hieronder. Je leest daar ook in welke situaties je chromagreen kunt gebruiken en wanneer chromablue beter is.

Greenscreen Foto & Video: Complete Gids

Larkspur

Larkspur is door de papierfabriek vernoemd naar de bloem ridderspoor, maar helemaal correct is dat niet; die bloem neigt qua kleur naar paars, terwijl deze achtergrond in feite babyblauw is. Deze lichte kleur blauw gebruik je dus vooral voor het fotograferen van jonge kinderen.

Larkspur 1,38 x 11 meter
Larkspur 2,75 x 11 meter

Chroma Blue

Chroma blue is een felblauwe kleur die je, net als chroma green, gebruikt voor chromakey-toepassingen. De felle kleur blauw is door het gebruik van software gemakkelijk weg te filteren. Dit kan voor zowel foto's als video's. Hierdoor maak je het onderwerp "vrijstaand" of "zwevend". Let wel op dat de achtergrond goed en evenwichtig is belicht; het onderwerp mag eigenlijk ook geen schaduw werpen op de achtergrond. Dit betekent dat je de achtergrond het beste met extra flitsers of daglichtlampen kunt belichten.

Chroma Blue 1,38 x 11 meter
Chroma Blue 2,75 x 11 meter

Meer over chromakey lees je in het artikel hieronder. Je leest daar ook in welke situaties je chromagreen kunt gebruiken en wanneer chromablue beter is.

Greenscreen Foto & Video: Complete Gids

Royal Purple

Royal purple, oftewel keizerlijk paars, wordt onmiddellijk geassocieerd met een chique sfeer. In de Romeinse tijd was de kleur paars het moeilijkst (en duurst) om te maken. Daarom werd de kleur paars of purper vrijwel uitsluitend gebruikt voor kleding van de keizer en andere hoogwaardheidsbekleders.

Ook vandaag de dag straalt deze kleur nog volop allure uit: de kleur leent zich uitstekent voor fashion- en glamourfotografie.

Royal Purple 1,38 x 11 meter
Royal Purple 2,75 x 11 meter

Sunflower

De kleur Sunflower, oftewel zonnebloem, is ook bekend als Deep Yellow. De kleur is dus donkergeel, maar niet okergeel. Je maakt hiermee zomerse foto's.

Sunflower 1,38 x 11 meter
Sunflower 2,75 x 11 meter

Grey Smoke

De kleur Grey Smoke, oftewel rookgrijs, is een kleur die tussen Storm Grey en Charcoal in zit. Het een soort midden-grijs met een warme tint.

Grey Smoke 1,38 x 11 meter
Grey Smoke 2,75 x 11 meter

Sky Blue

Sky Blue, oftewel hemelsblauw, is precies dat. Een heldere, lichte, blauwe kleur voor een vrolijke foto van (jonge) mensen en dieren.

Sky Blue 1,38 x 11 meter
Sky Blue 2,75 x 11 meter

Cardamon

Cardamon, oftewel kardemom, is een plant die familie is van de gember. De nootjes worden gebruikt voor o.a. speculaas. Tot zover de biologieles. Want de papierfabriek heeft ervoor gekozen deze lichtbruine kleur te noemen naar nootjes die eigenlijk groen zijn. Wij omschrijven deze kleur liever als lichtbruin: koffie waar een wolkje melk in zit.

Cardamon 1,38 x 11 meter
Cardamon 2,75 x 11 meter

Nog meer kleuren?

Wat dacht je van:

Colortone 08 Cherry Achtergrondrol 1,38 x 11 m

Cherry

De kleur cherry is een kleur die het beste kan worden omschreven als brandweer-rood.

Cherry, 1,38 x 11 meter
Cherry, 2,75 x 11 meter

 

Colortone 13 Buttercup Achtergrondrol 1,38 x 11 m

Buttercup

De kleur buttercup is een een basis-gele kleur; niet te fel maar ook niet te donker (okergeel). Het is vergelijkbaar met boterbloemen (buttercups) en bananen. Met deze achtergrond maak je vrolijke, zomerse foto's. Zeer geschikt voor het fotograferen van kinderen.

Buttercup, 1,38 x 11 meter
Buttercup, 2,75 x 11 meter

Colortone 65 Riviera Achtergrondrol 1,38 x 11 m

Riviera

De kleur Riviera, ook bekend als Regal Blue, is een vriendelijke, zomerse helderblauwe kleur.

Riviera, 1,38 x 11 meter
Riviera, 2,75 x 11 meter

Colortone 73 Summer Green Achtergrondrol 1,38 x 11 m

Summer Green

De kleur Summer Green, ook bekend als Greentone, is ongeveer grasgroen. Dit is de lichste kleur groen. Het is echt de kleur van de lente en natuur.

Summer Green, 1,38 x 11 meter
Summer Green, 2,75 x 11 meter

Achtergrondpapier ophangen - wandmontage

Voor het ophangen van achtergrondpapierrollen zijn diverse ophangsystemen. Je kunt kiezen voor wandmontage. Je neemt daarvoor:

Je hebt dan twee beugels, twee rolhouders, een ketting en een gewichtje voor aan de ketting. Feitelijk heb je dan een soort rolgordijn die soepel op- en afrolt. Het mooie van het syteem is dat de rol ook stil hangt en zichzelf niet op- en afrolt (dit heb je wel met een dwarsstang, die systemen zijn dan ook meer voor katoenen doeken bedoeld).

Falcon Eyes B-4W Achtergrondrol OphangsysteemJe kunt ook kiezen voor een drie- of vierdubbel systeem. Dit bestaat uit grotere beugels en drie of vier sets rolhouders. Je hangt hiermee dus drie of vier rollen tegelijk op. Daardoor kun je supersnel tussen diverse kleuren wisselen, zonder alles uit elkaar te hoeven halen. Bijvoorbeeld:

Deze systemen bestaan ook elektrisch, met afstandsbediening, voor resp. 2 en 4 rollen:

Achtergrondpapier ophangen - mobiele systemen

Als je je achtergrondpapier niet op één plek wilt gebruiken, of je hebt niet de ruimte voor een vaste fotostudio, dan kun je ook werken met een achtergrondsysteem. Dit bestaat uit twee statieven en montagemateriaal.

Falcon Eyes B-78RH Ophangsysteem voor PapierrolEr zijn twee soorten achtergrondsystemen: systemen met een dwarsstang en systemen met rolhouders (identiek aan de wandmontage systemen). De eerste categorie is vooral bedoeld voor katoenen achtergronddoek. Je kunt er wel een papierrol omheen doen, maar die gaat vaak een eigen leven leiden (zichzelf onbedoeld op- en afrollen). Je kunt dat vastzetten met clips en klemmen maar ideaal is het niet.

Systemen met rolhouders, zoals hiernaast afgebeeld, zijn daarentegen speciaal bedoeld voor rollen en hebben dan probleem niet.

Bijvoorbeeld:

Tot slot kun je ook een hybride systeem maken, dat voor zowel katoenen doeken als papierrolen geschikt is. In dat geval heb je twee opties:

1. Je neemt een achtergrondsysteem met dwarsstang (hier te vinden) en je neemt daar los een CBH-Reel rol-ophangset bij;

2. Je neemt een achtergrondsysteem met rolhouders en neemt daar los een dwarsligger bij (deze vind je hier).

Kom je er niet uit, dan kun je natuurlijk altijd even bellen of mailen!


Vond je dit artikel waardevol?

Deel het met vrienden of geef je waardering in sterren!


78
com_content.article
(14 stemmen)
Achtergrondpapier: een wereld van kleur5 van 50 gebaseerd op 14 stemmen.


 

Email met tips, how-to's en acties?

Wil je zo nu en dan foto- en videotips, exclusieve aanbiedingen en instructievideo's in je mailbox?
Klik dan hieronder. Wij houden ook niet van een volgestorte mailbox, dus met 'zo nu en dan' bedoelen we ook echt 'zo nu en dan' en dus niet 'drie keer per dag' ;-)


 
X
Je naam:
Je emailadres:
Winkelwagen
Winkelwagen
Je winkelwagen is momenteel leeg.

Bonjourfoto is:

Kwaliteit sinds 2010
Groot assortiment
Veilig betalen
Lage verzendkosten
Snel thuisbezorgd
Persoonlijk advies
Kennis & Knowhow
2 jaar garantie
14 dagen bedenktijd
Unieke controleservice*
Klantbeoordeling: 9,4

Nieuwste Reviews
5 STARS
Super snelle softbox, beter dan de oude, (die was ook kapot vandaar de nieuwe) maar dit werkt top.
- Erik Mulder
5 STARS
Nou, hij is binnen hoor, sinds gisteravond. Getest en compleet en het draait als een zonnetje. Zelfs de draadloze trigger, waarvan ik niet zeker wist of die voor de Canon geschikt was, is prima. Dank voor de snelle levering!
- Jan van der Knaap
Socials


Algemene Voorwaarden   •   Disclaimer   •   Privacy   •   Reparatie / Retour / Ruilen   •   Links   •   Jouw account