Zoek Product
 
Nieuw
Nieuwsbrief

Wil je zo nu en dan foto- en videotips en exclusieve aanbiedingen en in je mailbox?


 
X
Je naam:
Je emailadres:
BonjourFoto How-to Culinaire Fotografie

Culinaire Fotografie

Voedsel fotograferen: makkelijk. Voedsel fotograferen waarbij je maag zich niet omdraait: moeilijk. Want wie kent het niet, de waardeloze, bleke foto’s in de cafetaria? Alles lijkt van een afstandje op het bord gegooid en de foto is slecht belicht. Hoe maak je foto's van eten, waarbij het water je in de mond loopt?

Voor culinaire fotografie heb je niet heel veel spannende ingrediënten nodig. Maar je moet wel even weten hoe. Men neme: een digitale camera (spiegelreflex- of systeemcamera), wat belichting en eventueel fotobewerkings-software. Flink roeren, even proeven, klaar. Daarmee kan iedereen thuis goede culinaire foto’s maken, of dit in opdracht voor anderen uitvoeren op locatie.

Culinaire fotografie geldt als een lastige discipline en veel mensen lijkt het moeilijk. Dit komt vooral omdat er allerlei indianenverhalen de ronde doen over deze vorm van fotografie. Kip zou worden voorzien van schoensmeer, groenten van een laagje haarlak en nog meer foefjes. Of het waar is of niet, voor een mooie foto van etenswaren is het niet nodig. Probeer het zelf!

Hoe het niet moet

Deze foto komt niet van de camera van een patholoog-anatoom na een verschrikkelijk auto ongeluk. Deze foto - en meer! - is te vinden op website van een shoarmazaak ergens in Nederland. Smakelozer kan het niet.

Het is dat 80% van shoarma en döner 's nachts in benevelde toestand wordt geconsumeeerd, want een nuchter mens zou wegrennen na zo'n foto boven de balie te zien hangen.

Dit is al beter. Het eten is met meer aandacht neergelegd en er ligt wat aankleding omheen. En het bord is schoon (en zelfs van porselein!). Toch lijkt deze foto erg "jaren 80". De compositie is saai, de hoek is saai, de kleuren zijn saai, de belichting is saai (links en rechts evenveel licht) en de foto heeft een enorme scherptediepte. Saai.

De laatste shoarmafoto dan. Deze foto ziet er al een stuk smaakvoller uit door goede belichting, smakelijke kleuren en een opvallende camerahoek.

Hieronder gaan we stap voor stap bespreken wat er nodig is voor het maken van een smakelijke foto van eten!

1. Neem de juiste camera

Idealiter gebruik je hiervoor een spiegelreflex- of systeemcamera. Een systeemcamera is, kort gezegd, een compacte versie van een spiegelreflex. Het voordeel is een grote beeldsensor waardoor je veel controle hebt over de scherptediepte. Hierbij kun je ook een macro-objectief gebruiken, of een standaardlens voorzien van een macro voorzetlens. Zo kun je de camera heel dichtbij het onderwerp brengen en ook kleine etenswaren beeldvullend fotograferen. Let wel op, dat de lens niet vies wordt door bijvoorbeeld spattende champagne, of de saus / slagroom die je op het laatste moment toevoegt.

2. Zorg voor goede camera instellingen

De ISO-waarde kun je het beste zo laag mogelijk instellen. Hoe lager deze waarde, des te minder ruis de foto bevat. Zeker als je van plan bent om de foto in groot formaat af te drukken of om uitsnedes te maken, is het zaak de hoeveelheid ruis te minimaliseren. De sluitertijd is niet zo spannend, omdat het onderwerp zich niet beweegt. Er is geen risico op bewegingsonscherpte dus de sluitertijd mag gerust wat langer zijn.

Wat wel belangrijk is, is de diafragmawaarde. Hiermee ga je spelen om de juiste scherptediepte te krijgen. Hoe lager het f-getal, des te groter de diafragma-opening en des te meer licht er in de sensor valt. Hier wordt de scherptediepte kleiner van: de achtergrond wordt wazig. Omgekeerd: een hoog f-getal betekent weinig lichtinval en een grote scherptediepte: de achtergrond wordt niet wazig of pas op een heel “laat” punt.

Door de kleine scherptediepte (laag f-getal) ziet deze sushi-maaltijd er veel spannender uit

Bij normale productfotografie wordt vaak een grote scherptediepte gebruikt. Een potentiële koper wil niet alleen hoe het product er aan de voorkant uitziet, maar ook hoe het er aan de achterkant uitziet.

Bij culinaire fotografie zal de achtergrond vaak bestaan uit bestek, een glas wijn, een deegroller, een tros tomaten en andere aankleding. Als je een kleine scherptediepte hanteert wordt alleen het onderwerp scherp en is de achtergrond dus een beetje wazig. Dit is ideaal om de aandacht echt op de voorgrond te vestigen.

3. De juiste belichting bij daglicht

De ingebouwde (popup) flitser is niet geschikt voor het fotograferen van voedsel. Ook een opzetflitser (systeemflitser) is niet handig, omdat die zijn licht over het onderwerp heen werpt. Meestal wordt natuurlijk daglicht gebruikt, bijvoorbeeld door te fotograferen in de buurt van een raam.

Als één kant van het gerecht te donker wordt, kun je een reflectiescherm gebruiken om de schaduwen op te helderen. Als je teveel licht hebt, of sommige ingrediënten / glaswerk gaat teveel spiegelen, kun je ook een lichttent nemen.

4. De juiste belichting met studiolicht

Het voordeel aan fotograferen met daglicht is dat het wat makkelijker is en dat je er minder spullen voor nodig hebt. Maar als je in plaats van een handvol gerechten een hele menukaart wilt fotograferen, kun je beter kijken naar studioverlichting. Het licht van buiten is erg veranderlijk: de zon draait, de bewolking verschuift,  etc). Bij een langere fotoserie is de belichting dus niet consistent.

Dat los je op met studioverlichting. Deze laten het licht op een natuurlijke wijze op het onderwerp vallen en geven altijd een consistent resultaat. Hier kun je zowel een studio flitsset als een set continulicht voor gebruiken. Een softbox is handig voor een gelijkmatige, natuurlijke lichtverdeling. Als je gaat voor een continulicht-set, dan moet je niet te dichtbij zetten en bij een flitsset moet je het flitsvermogen niet te hoog draaien om het gerecht niet helemaal plat te flitsen. Daarnaast is het het beste om het gerecht van één kant iets meer te belichten (hoofdlicht) en van de andere kant iets minder (invullicht). Zo krijgt het meer diepte en structuur.

Je mag het eten gerust ook 1 of 2 stops overbelichten. Dit maakt de foto helderder en frisser.

5. Gebruik een statief en eventueel een afstandsbediening

De camera kan je het beste op een statief zetten. Hiermee vermijd je trillingen bij het afdrukken, maar ook is het handig om de handen vrij te hebben de compositie en kadrering wat aan te passen. Wil je het helemaal perfect doen, dan gebruik je een afstandsbediening voor de camera. Dit kan een ontspankabel zijn (zie hiernaast) maar ook een draadloze afstandsbediening. Hiermee laat je de camera een foto maken door middel van een zendertje. De camera raak je dus helemaal niet aan. Trillingsvrijer kan niet!

6. Gebruik een grijskaart

Voor een zeer consistente kleurtemperatuur kun je het beste een grijskaart gebruiken. Hiermee is de ene foto niet witter of geler dan de andere. Hier lees je alles over het gebruik van een grijskaart:
Hoe gebruik je een grijskaart?

7. Let op extra benodigdheden

Een must-have is uiteraard een keukenrol om gemorst eten op te ruimen. Denk ook aan een pincet om kleine etenswaren mooi neer te leggen. Een drupje azijn kan borden mooi laten glimmen en een beetje olijfole en een kwastje doet ook wonderen voor de looks van je eten (niet te veel, anders lijkt het alleen maar vettig). Vergeet niet af en toe op je cameralens te kijken of er geen spatjes op zitten. Houd dus ook een lensdoekje bij de hand.

Let op dat je een bord neemt zonder beschadigingen. Ook de accessoires om het bord heen moeten schoon en netjes zijn (kreukvrij servet, geen vingerafdrukken op het wijnglas, etc).

8. Bereiding en presentatie

Let op dat je groenten niet te ver doorkookt maar dat je ze “beetgaar” houdt. Uiteraard moeten groenten goed vers zijn. Na het koken kun je ze even laten schrikken met koud water, hierdoor blijft de kleur optimaal. Voor salades kun je beter geen azijn gebruiken, het zuur maakt de salade vrij snel slap en dof.

Deze compositie lijkt slordig, maar stiekum zijn toch alle ingrediënten duidelijk te zien.

9. De goede volgorde

Het is zaak de foto zo snel mogelijk na bereiding te maken. Hoofdbestanddelen van het gerecht, zoals vlees en vis, mogen vooraan op het bord. Hierop kun je focussen. Bijzaken positioneer je wat meer naar achteren en mogen wat uit focus zijn. Voor een extra smakelijk effect kun je vlees, taart en dergelijke alvast aansnijden. Doe dit wel netjes en gebruik een scherp mes.

Maak een paar testfoto’s en pas desnoods de compositie aan.  Voeg daarna pas eventuele saus toe, of andere ingrediënten die er voor zorgen dat de compositie niet meer aangepast kan worden. De saus kun je ook even op een ander bord testen om te zien hoe het valt. Dikkere saus werkt anders dan dunne.

10. Afwerking

Als laatste voeg je de bekende takjes basilicum, wat gehakte kruiden of versgemalen peper toe. Of wat gehakte chocolade, zoals bij het toetje hieronder. Juist die structuur op het gerecht laat het er extra smakelijk uitzien.

Succes en eet smakelijk!


Vond je dit artikel waardevol?

Deel het met vrienden of geef je waardering in sterren!


117
com_content.article
(21 stemmen)
Culinaire Fotografie5 van 50 gebaseerd op 21 stemmen.


 

Email met tips, how-to's en acties?

Wil je zo nu en dan foto- en videotips, exclusieve aanbiedingen en instructievideo's in je mailbox?
Klik dan hieronder. Wij houden ook niet van een volgestorte mailbox, dus met 'zo nu en dan' bedoelen we ook echt 'zo nu en dan' en dus niet 'drie keer per dag' ;-)


 
X
Je naam:
Je emailadres:
Winkelwagen
Winkelwagen
Je winkelwagen is momenteel leeg.

Uw gegevens





Bonjourfoto is:

Groot assortiment
Veilig betalen
Lage verzendkosten
Snel thuisbezorgd
Persoonlijk advies
Kennis & Knowhow
2 jaar garantie
14 dagen bedenktijd
Unieke controleservice*
Klantbeoordeling: 9,4

Volg ons!

Nieuwste Reviews
5 STARS
Ik kocht deze lamp voor mijn werk als visagiste. Het licht is mooi en goed instelbaar tot wat je nodig hebt. Makkelijk in gebruik. Aanrader!
- Linda van Dijk
5 STARS
Mooie complete set voor het doel (productfotografie). Eindelijk echt mooie productfoto's voor onze site. Snelle levering, goed verpakt
- Jan Wessels
Algemene Voorwaarden   •   Disclaimer   •   Privacy   •   Reparatie / Retour / Ruilen   •   Merken   •   Links