Zoek Product
 
Nieuw
Nieuwsbrief

Wil je zo nu en dan foto- en videotips en exclusieve aanbiedingen en in je mailbox?


 
X
Je naam:
Je emailadres:
BonjourFoto How-to 30 Tips Voor Succesvol Videobloggen - Tip 1-10

30 Tips Voor Succesvol Videobloggen - Tip 1-10

Inhoudsopgave
30 Tips Voor Succesvol Videobloggen
Tip 1-10
Tip 11-20
Tip 21-30

 

1. Waarover ga je het hebben?

De eerste vraag die je jezelf natuurlijk stelt, is: wat ga ik vertellen? Die vraag heb je vaak al beantwoord voor je begint. Meestal loop je over van de kennis over een bepaald onderwerp en wil je dit op een leuke, professionele manier met mensen delen. Niets is makkelijker dan praten over je passie!

Als je wilt videobloggen om het videobloggen en dus nog geen idee hebt waarover het moet gaan, dan is de kans dat je gaat slagen veel kleiner. Het is zoveel makkelijker om te praten over iets dat dichtbij jezelf ligt.

Misschien kun je veel meer vertellen dan je denkt. Misschien merk je dat mensen jou dingen vragen over alledaagse zaken, zoals: hoe doe jij die makeup? Hoe maak jij die foto? Hoe kom jij zo fit en gespierd? Hoe bouw jij dat tuinhuis? Hoe schilder jij dat landschap? Misschien heb je wel veel meer te vertellen dan je denkt!

Een andere mogelijkheid is dat je juist heel weinig van een onderwerp weet, maar je jezelf hierin helemaal vastbijt en mensen jou kunnen volgen op jouw ontdekkingsreis en zien hoe je steeds beter wordt in, ik noem maar wat: tuinieren, koken, online marketing, paardrijden, hondentraining, fotografie, gitaarspelen...

2. Wat is je doelgroep?

Ik weet het: het is heel schools, maar daarom niet onbelangrijk. Je doelgroep bepaalt ten eerste hoe je ze aanspreekt (met jij of met u) en bijvoorbeeld hoeveel modewoorden je gebruikt. Als jouw publiek bestaat uit studenten dan kun je er wel een keer een "yo gasten" tussendoor gooien, maar dat kun je beter vermijden bij, nou ja, zo ongeveer al het andere publiek. Een ouder publiek zal een supersnel en flitsend gemonteerde video al snel irritant vinden, maar een jonger publiek heeft daarentegen de attention-span van een punaise en wil in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk informatie krijgen. Speel daarop in.

Het definiëren van je doelgroep gaat echter verder dan leeftijd en geslacht. Wat dacht je van kennisniveau? Als jij een blog bijhoudt over doe-het-zelven, wil je dan iedere keer even kort uitleggen wat een cirkelzaag is, als je deze gaat gebruiken bij een klus? Of veronderstel je dit als bekend bij je publiek? Snapt het publiek van jouw beauty-blog wat een foundation is?

3. Geef jezelf bloot

Nee, niet (per se) letterlijk natuurlijk. Maar een succesvol videoblogger is zoiets als een bekende Nederlander. Je kunt geen succesvol blogger zijn en je tegelijkertijd ine compleet anonimiteit hullen. Je zult iets van jezelf moeten laten zien. Mensen willen weten wie jij bent, wat jou motiveert, wat je passie is en misschien ook iets over je achtergrond. Hoe kom je erbij dit te gaan doen? Wat maakt jou jou?

De meeste videobloggers filmen hun vlogs gewoon thuis. Dit is eigenlijk al best intiem: als je 100 kijkers hebt, heb je dus 100 onbekende mensen die rechtstreeks bij jou in huis koekeloeren (je kunt hierin zo ver gaan als je wilt, daarover later meer). Maar een blog wordt pas echt succesvol en leuk als je anekdotes vertelt uit jouw dagelijkse leven. Of als je hebt hebt over een produkt, dat jij laat zien hoe dat produkt inpasbaar is in jouw dagelijkse levensstijl. Bespreek je een nieuwe soort shampoo? Neem mensen mee jouw badkamer in en laat zien dat het op jouw plankje staat. Review jij verschillende soorten koffie? Neem de camera mee de keuken in en laat zien waar jij dat kopje koffie zet. Zorg wel dat je niet een berg afwas hebt staan, maar ze mogen gerust zien dat het jouw keuken is en niet een showroom van Brugman. Dat maakt het juist leuk.

Eén of twee korte scènes waarin je dit laat zien, is voldoende per video. Zorg wel dat de plek waar je het grootste deel van je verhaal houdt - dus waar jij in de camera praat - netjes en opgeruimd is. Daarover meer bij punt 4.

Als mensen een klinische video willen zien, kijken ze wel een TV-reclame. Een vlog is juist leuk doordat het wordt gemaakt door mensen net als zijzelf. Onthoud dat!

4. Denk na over de ruimte

Ten eerste is het een goed idee om de ruimte enigszins verband te laten houden met je onderwerp. Een paar ideeën.

  • Technisch onderwerp? Film jezelf in je garage met de op achtergrond een werkbank of een pek waar gereedschap hangt.
  • Zakelijk / financieel? Ga voor een boekenkast zitten. Zet de boeken wel netjes neer.
  • Culinair? In de keuken of met een mooi gedekte eettafel op de achtergrond.
  • Beauty / Lifestyle blog? Film jezelf met op de achtergrond je make-up tafel. Als je zo'n spiegel hebt met van die lampen er omheen, zet deze dan alleen aan als je het licht kunt dimmen.

Als je flauwe reacties wilt, film jezelf dan vooral in een slaapkamer met wasgoed op bed. Of een huiskamer met dode planten in de vensterbank. Besteed dus de nodige aandacht aan de achtergrond. Of mensen op beeld dikker lijken dan in het echt, daarover valt te discussiëren, maar dat een kamer op beeld rommeliger lijkt dan in het echt is een feit. Opruimen dus :)

Zorg er ook voor dat dingen niet half in beeld komen. Dus als er langs de rand van het beeld net een puntje te zien is van een kastje, verplaats dan het kastje of de camera zodanig dat het buiten beeld valt, of ver genoeg in beeld komt zodat je kunt zien wat het is.


Zo dus niet

Als je camera het toestaat, werk dan met een kleine scherptediepte. Dus met een wazige achtergrond. Hierdoor ligt de focus letterlijk en figuurlijk op jou en leidt de achtergrond niet af. Als je jezelf filmt voor een boekenkast, ga dan ver genoeg naar voren zitten en zorg dat jij scherp in beeld bent maar de titels van de boeken niet. Zo leidt dat het minst af. Meer over scherptediepte lees je straks.

Los van bovenstaande suggesties kun je ook altijd kiezen voor een strakke studio-achtergrond. Dat is natuurlijk altijd opgeruimd en netjes. Meer over studio-achtergronden lees je verderop.

4. Gebruik een studio achtergrond

Met een studio achtergrond maakt het totaal niet uit in welke ruimte je zit, want je geeft daarmee de achtergrond één egale kleur. Dat is misschien saai, maar kan wel heel handig zijn als je bijvoorbeeld teksten en afbeeldingen in beeld wilt projecteren die je verhaal ondersteunen. Het resultaat is dan veel rustiger.

De meeste gebruikte achtergrond is achtergrondpapier. Dit is strak, egaal en daardoor makkelijk te belichten voor een mooi resultaat. Je kunt deze papierrollen aan de muur hangen (met een soort rolgordijn-systeem) maar je kunt ze ook op een mobiel achtergrondsysteem monteren. Beide systemen vind je hier: achtergrond ophangsystemen.

Papieren achtergronden kun je in meer dan 20 kleuren krijgen. Je kunt kiezen voor een rustige kleur zoals grijs of bruin maar wie weet is het leuk om bij verschillende blogposts zo vaak mogelijk allerlei felle kleuren af te wisselen. Aan jou de keus.

Een andere ideale achtergrond voor vlogs en webinars is een opvouwbare achtergrond. Deze achtergronden zijn opbouwbaar tot een klein plat pakketje en je vouwt ze uit tot een achtergrond van wel 150 bij 200 cm. Meer dan genoeg als je jezelf niet helemaal filmt, bijvoorbeeld vanaf je middel of wanneer je achter een tafel of bureau zit.

5. Gebruik een greenscreen studio achtergrond

Een greenscreen ken je vast wel: een felgroen scherm wat je in videobewerkings-software kunt vervangen voor iets heel anders. Zo kun je dus helemaal zelf de achtergrond bepalen. Wil je dit echter mooi doen, dan worden er wel wat meer eisen gesteld aan de belichting.

Meer over werken met een greenscreen en wat je nodig hebt, lees je hier:
Greenscreen Foto & Video: Complete Gids

6. Vermijd achtergrondgeluid

De fout die ik zelf vaak maakte, is video's filmen in dezelfde ruimte als waar de computer staat. Het geruis van de ventilatoren hoor je zelf vaak niet meer omdat er aan gewend bent, maar op de video is het ineens heel duidelijk en hinderlijk hoorbaar.

Verder verwijder je tikkende klokken en doe je natuurlijk ramen en eventuele ventilatieroosters dicht om geluiden van buitenaf te minimaliseren. Een richtmicrofoon of lavalier microfoon doet hierbij trouwens ook wonderen. Daarover meer bij punt 9.

7. Welke camera's moet je niet gebruiken?

Een videoblog kun je in principe maken met iedere camera: webcam, mobiele telefoon, compactcamera, spiegelreflex (DSLR), of videocamera. Maar als je gaat voor kwaliteit, vallen de eerste drie opties af. We gaan ze even bijlangs.

Als je bij 'webcam' denkt aan dat oogje boven je laptopscherm: forget it. Dat soort webcams hebben een zeer slechte lichtgevoeligheid, weinig detail, veel ruis en je lijkt automatisch 20 kilo zwaarder door de vaak vervormende groothoeklens. Ze zijn bedoeld voor Skype, zodat je net even kunt zien met wie je 'belt', maar dat was het dan ook.

Losse webcams zijn vaak veel beter. Die heb je tegenwoordig zelfs met HD-kwaliteit. Maar je hebt dan nog steeds het probleem van een lens die teveel vervormt. Daarnaast is het dynamisch bereik meestal slecht: ofwel zijn lichte delen veel te licht, ofwel zijn donkere delen veel te donker. Als je budget beperkt is en je hebt verder niks voorhanden, vooruit - maar zodra je de kans hebt, upgrade dan naar iets anders.

Een mobiele telefoon werkt niet veel beter. Hier heb je ook nog het probleem dat de microfoon naar de verkeerde kant gericht is. Je kunt er ook geen externe microfoon op aansluiten en daarnaast beschikt een mobiele telefoon niet over een statiefaansluiting.

Een simpele "point and shoot" compactcamera maakt leuke foto's maar de videokwaliteit is vaak minder, om over het geluid nog maar te zwijgen. Ook hier kun je dit niet verbeteren, omdat de camera niet beschikt over een ingang voor een externe microfoon.

8. Welke camera's zijn dan wel geschikt?

Een spiegelreflex camera of DSLR is tegenwoordig heel populair om mee te filmen. Dat komt doordat de lens van een DSLR een grote diameter heeft en daardoor heel lichtsterk is. Simpel gezegd vang je veel licht en daardoor veel detail. Het dynamisch bereik is veel beter dan bij compactcamera's, webcams en mobieltjes. Het verschil in beeldkwaliteit zie je meteen. Een DSLR biedt daarnaast de mogelijkheid om er een externe microfoon op aan te sluiten.

Misschien nog wel de belangrijkste reden om met een DSLR te gaan filmen is dat je hiermee ontzettend makkelijk kunt spelen met de scherptediepte. Je kunt heel gemakkelijk een wazige achtergrond maken (oftewel een kleine scherptediepte) waardoor de aandacht gaat naar jou en niet naar de achtergrond. Let er maar eens op, bij interviews op TV: hierbij is de achtergrond altijd onscherp. Dit ziet er meteen veel professioneler uit. Voor meer informatie over scherptediepte, zie punt 11.

Camera's voor videobloggen
Van links naar rechts: DSLR, bridge-camera en systeemcamera

Behalve een spiegelreflexcamera is een goede bridge-camera of systeemcamera ook prima, zolang deze maar de mogelijkheid hebben om te filmen met een kleine scherptediepte en er een microfoon-aansluiting op zit.

Tot slot natuurlijk de meest logische keuze voor het maken van video's: een filmcamera. Dit hoeft geen heel duur model te zijn, voor een paar honderd euro heb je al iets leuks. Als je wat meer uitgeeft krijg je er ook features bij zoals een focus-ring waarmee je handmatig kunt focussen en dus gemakkelijk de scherptediepte zelf kunt regelen.

Filmcamera's hebben vaak wel een omnidirectionele microfoon die alle waarneembare geluid opvangt. Maar gelukkig kun je er ook altijd een externe (richt)microfoon op aansluiten.

9. Gebruik een externe microfoon

Een professioneel videoblog betekent dat je ook moet denken aan professioneel geluid. Maar gelukkig heb je dat al vrij snel voor elkaar met een investering van een paar tientjes.


Links een richtmicrofoon, rechts een lavalier microfoon

De meeste camera's hebben, zoals hierboven al genoemd, een omnidirectionele microfoon. Ze pikken alle geluiden op. Een richtmicrofoon daarentegen, registreert alleen geluid in een smal gebied. Als je de richtmicrofoon op jezelf richt, zul je dus weinig tot geen omgevingsgeluid horen. Dit effect is voor iedereen hoorbaar, video-expert of niet. Hiermee geef je de professionaliteit van je filmpjes meteen een enorme boost.

Een goed alternatief is een lavalier-microfoon, oftewel een klein microfoontje dat je met een clip aan je kraag of revers vastmaakt. Zet het opnamevolume op ongeveer 70%, zodat het geluid niet te snel overstuurt wanneer je heel even wat harder praat.

Richtmicrofoons en lavalier microfoons vind je hier.

10. Gebruik een statief

Een camerastatief is een must. Hiermee kun je je camera stabiel neerzetten en goed richten. Omdat je er thuis mee werkt en je er niet mee op pad gaat, kun je volstaan met een eenvoudig model.

Een duurder, luxer statief heeft pas echt meerwaarde als hem meeneemt naar locaties en je hem continu moet neerzetten, opvouwen, verplaatsen en de camera anders positioneren.

Als je dit niet van plan bent en het statief puur voor een webinar of videoblog bedoeld is, kun je prima volstaan met een voordelig exemplaar of een tafelstatief.

 



214
com_content.article
(17 stemmen)
30 Tips Voor Succesvol Videobloggen - Tip 1-105 van 50 gebaseerd op 17 stemmen.


 

Email met tips, how-to's en acties?

Wil je zo nu en dan foto- en videotips, exclusieve aanbiedingen en instructievideo's in je mailbox?
Klik dan hieronder. Wij houden ook niet van een volgestorte mailbox, dus met 'zo nu en dan' bedoelen we ook echt 'zo nu en dan' en dus niet 'drie keer per dag' ;-)


 
X
Je naam:
Je emailadres:
Winkelwagen
Winkelwagen
Je winkelwagen is momenteel leeg.

Bonjourfoto is:

Kwaliteit sinds 2010
Groot assortiment
Veilig betalen
Lage verzendkosten
Snel thuisbezorgd
Persoonlijk advies
Kennis & Knowhow
2 jaar garantie
14 dagen bedenktijd
Unieke controleservice*
Klantbeoordeling: 9,4

Nieuwste Reviews
5 STARS
Super snelle softbox, beter dan de oude, (die was ook kapot vandaar de nieuwe) maar dit werkt top.
- Erik Mulder
5 STARS
Nou, hij is binnen hoor, sinds gisteravond. Getest en compleet en het draait als een zonnetje. Zelfs de draadloze trigger, waarvan ik niet zeker wist of die voor de Canon geschikt was, is prima. Dank voor de snelle levering!
- Jan van der Knaap
Socials


Algemene Voorwaarden   •   Disclaimer   •   Privacy   •   Reparatie / Retour / Ruilen   •   Links   •   Jouw account