Zoek Product
 
Nieuw
Nieuwsbrief

Wil je zo nu en dan foto- en videotips en exclusieve aanbiedingen en in je mailbox?


 
X
Je naam:
Je emailadres:
BonjourFoto How-to Productfotografie: zelf doen of uitbesteden?

Productfotografie: zelf doen of uitbesteden?


Een vraag waar veel bedrijven mee worstelen: je wilt je producten op de website hebben, maar:

  1. Je hebt geen foto's van je producten
  2. Je leverancier levert foto's, maar die zijn niet mooi of die hebben je concurrenten ook al in hun webshops.
  3. Een vakfotograaf inhuren heeft een prijskaartje, maar hoe weet je wanneer dit uit kan?
Wat te doen?

Productfotografie uitbesteden

Er zijn veel fotograferen die deze dienst aanbieden. Sommigen doen dit naast het fotograferen van mensen (wat nog altijd de grootste tak van sport is), anderen hebben zich er fulltime in gespecialiseerd. Maar er hangt wel een prijskaartje aan.

Een goede fotograaf rekent soms wel een paar tientjes per foto. Je hebt het dan natuurlijk wel helemaal goed: helemaal scherp, perfect belicht, nabewerkt, kleurecht, kortom: helemaal perfect.

Als geld geen rol speelt en je gunt een ondernemer een paar centen: direct doen. Het is simpelweg de makkelijkste optie.

Naast het kostenplaatje is het natuurlijk minder handig dat je voor nieuwe producten een nieuwe afspraak moet maken. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk foto's van je nieuwste collectie, maar die heb je niet direct dezelfde dag klaar. De fotograaf moet een gaatje in zijn agenda hebben. En laat je hem opdraven voor 5 nieuwe producten, of wacht je tot je een 50 nieuwe producten hebt die hij in één keer kan doen? Keuzes.

Zelf doen: wat heb je nodig?

Dat laatste probleem heb je niet wanneer je zelf spullen aanschaft voor productfotografie. Je kunt direct aan de slag. Als je een nieuw product hebt, kun je daar - als je wilt - binnen een paar tellen een mooie productfoto van hebben! De benodigdheden zijn:
  1. Camera
  2. Achtergrond / ondergrond
  3. Goede studioverlichting

Eisen aan de camera

Productfotografie stelt geen hoge eisen aan de camera. De allersimpelste spiegelreflex of systeemcamera is goed zat voor productfoto's. Duurdere camera's hebben allerlei functies die je helemaal niet gebruikt bij productfotografie.

Er zijn eigen drie eisen:
  • lichtsterke lens
  • diafragma en sluitertijd moeten instelbaar zijn èn makkelijk toegankelijk
  • indien je flitslicht gebruikt ipv continulicht: aansluiting voor triggerset (hotshoe bovenop de camera)

Een lichtsterke lens is een lens die veel licht 'vangt'. Simpelweg betekent dit een groot oppervlak aan de voorkant. Als er veel licht door de lens heen komt, kun je een korte sluitertijd gebruiken. Hierdoor heb je minder snel bewogen foto's en kun je ook uit de hand fotograferen.

Je kunt ook werken met een smartphone maar door de kleine lens heb je dus wel eerder onscherpe foto's. Daarnaast ben je daarbij gebonden aan continulicht omdat je met een smartphone geen studioflitsers kunt aansturen.

Achtergrond

Productfoto's hebben meestal een witte achtergrond. Bij kleine producten kun je werken met een lichttent of opnametafel.

Een lichttent is wit van binnen. De lampen (flitsers of continulicht) plaats je links en rechts van de tent. Door het witte doek wordt het licht intern heen en weer gereflecteerd (het wordt diffuus) zodat het van alle kanten op het product valt.

Niet alleen minimaliseert dit schaduw, maar ook heb je geen weerspiegeling van de lampen in glanzende producten (glas, keramiek, metaal, etc.)

Een opnametafel werkt ongeveer hetzelfde als een lichttent maar dankzij het transparante blad kun je ook verlichting onder de tafel plaatsen. Deze verlichting van onderen elimineert het laatste beetje schaduw.

Hoewel je ook met een lichttent de schaduw wel helemaal weg kunt krijgen, gaat dit bij een opnametafel makkelijker, zeker bij producten met holtes aan de onderkant, reliëf etc.

Hiermee is het dus helemaal rondom belicht en lijkt het product te 'zweven'. Bij de meeste opnametafels is een 'dome' verkrijgbaar: een soort 'dak' waarmee je het licht diffuus maakt.

Grotere producten kunnen te groot zijn voor een lichttent of te zwaar voor een opnametafel. Je gebruikt dan gewoon een rol achtergrondpapier (of vinyl, bij producten waarbij de boel snel vies wordt), net als bij het fotograferen van mensen.

Omdat bij dit type achtergrond het licht niet automatisch diffuus wordt, zoals bij een lichttent of opnametafel, moet je zorgen dat dit al direct bij je studioverlichting gebeurt. Je moet je studiolampen voorzien van grote softboxen zodat ze het licht over een zo groot mogelijk oppervlak uitstralen. Hoe groter hoe beter.

Voor tips kun je kijken bij deze how-to: Productfotografie-Wijzer. In dat artikel staan tips en trucs opgedeeld in diverse groepen, van sieraden tot mode en van elektronica tot meubelen.

Zo heb je ook voor jouw producten altijd een paar goed passende, concrete voorbeelden van artikelen (lichttent, opnametafel, achtergrondrol, verlichting, enz.) die je kunt gebruiken.

Studioverlichting

Het belangrijkste bij productfotografie eigenlijk niet de camera of de achtergrond, maar de verlichting. Dit kan van alles zijn: studioflitsers of continulampen. En die continulampen kunnen weer fluorescentielampen zijn (lijkt op TL-licht), of LED. Wat te kiezen?

Twee uitgangspunten:
  1. Je gebruikt altijd minimaal 2 lichtbronnen. Anders wordt je product aan één kant heel licht en heb je aan de andere kant alleen maar schaduw.
  2. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar alles is beter dan géén studioverlichting. Ga niet klooien met daglicht, want gedurende de dag verandert het licht. Koel blauw bij schemering, warmgeel bij zon, wit bij bewolking. Niet bruikbaar voor een professioneel resultaat.
    Bureaulampen en bouwlampen werken ook niet omdat je daarmee geen natuurgetrouwe kleuren krijgt. Heb je een klein budget? Neem dan verlichting wat past in je budget en bezuinig op al het andere.

Flitslicht of continulicht?

Wil je iets met video gaan doen? Dan kom je natuurlijk automatisch uit bij continulicht. Je kunt de lampen die je gebruikt voor je productfoto's, ook gebruiken voor het filmen van productdemonstraties.

Als je dat niet interessant vindt, is flitslicht een betere keuze. Voor dezelfde investering haal je met flitslicht méér licht in huis dan bij continulicht. Een flitsset geeft meer licht dan een continulicht van dezelfde prijs, of dat nu €300 is of €1200.

Méér licht betekent dat je kunt werken met een kortere sluitertijd. En dat betekent weer minder kans op bewegingsonscherpte. Een ander punt is dat je bij productfotografie je hele product scherp wilt, dus niet alleen de voorkant maar ook de achterkant. Dus niet dat het product naar achteren toe steeds waziger wordt.

De scherptediepte moet dus zo groot mogelijk zijn. Dit regel je op de camera met de diafragma instelling (het f-getal). Deze stel je zo hoog mogelijk in. Een hoger f-getal maakt de diafragma opening kleiner, maar de scherptediepte groter.

Maar doordat je een kleine diafragma opening gebruikt valt er weinig licht op de sensor. Dus dat moet je compenseren met extra licht.

Vandaar dat flitslicht eigenlijk de beste keuze is, tenminste, als je niets met video wilt doen. Voor flitsers is, in tegenstelling tot continulicht, ook een keur aan accessoires en lichtvormers te krijgen, dus het is ook ontzettend leuk om mensen mee te fotograferen. Je maakt er heel makkelijk prachtige, professionele portretfoto's mee. (Lees hier hoe).


Instellen: sluitertijd, diafragma... Is dat moeilijk? En waarom moet dat?

Hierboven worden ze al even genoemd. Sluitertijd en diafragma, de belangrijkste instellingen op de camera. Waarom moet je dit instellen? Omdat de automatische stand op de camera niet bruikbaar is bij productfotografie.

Waarom niet?

Bij flitslicht is dat logisch. Bij het maken van een foto doet de camera op de automatische stand een lichtmeting. Hij bepaalt dan zelf o.a. de juiste sluitertijd en diafragma. Druk je de ontspanknop dan door, dan wordt de foto met die instellingen gemaakt.

Maar als je een flitsset op je camera hebt aangesloten, weet de camera niet dat er bij het maken van de foto een enorme bak licht bij komt. Daarom werkt de lichtmeting niet en krijg je dus zwaar overbelichte foto's.

Dus moet je de camera middels de handmatige stand vertellen wat dan wel de juiste instellingen zijn. Je compenseert dus het flitslicht.


Is dat moeilijk?

Nee, het is even 10 minuten prutsen met wat testfoto's maar als je éénmaal instellingen hebt gevonden die voor jou werken, dan kun je die opslaan of noteren en die tot in de lengte van dagen gebruiken, want je productfoto-setup verandert immers niet.

Maar bij continulicht hoeft dat toch niet?

Nee, en toch wel :-)

Continulicht gedraagt zich als normaal daglicht. De camera zal dit als zodanig herkennen en op de automatische stand de belichting goed instellen.

Bij de foto hiernaast foto is continulicht gebruikt op de automatische stand en dat werkt prima.

Maar productfoto's maak je meestal met een witte achtergrond.

Als je de daar een foto van maakt op de automatische stand, zal deze veel te donker worden.

De camera zal de belichting namelijk zover terugschroeven, dat we overal in de foto details kunnen onderscheiden. Dat is goed bedoeld, maar bij een productfoto wil je juist géén details zien in de achtergrond: deze moet helemaal, puur wit zijn.

Een productfoto met een puur witte achtergrond is fotografisch gezien, eigenlijk een foute foto omdat hij overbelicht is.



Daarom moet je dus óók bij continulicht handmatige instellingen gebruiken.

Conclusie:

Even experimenteren: je ontkomt er niet aan

Is productfotografie dus een kwestie van uitpakken van je spullen, neerzetten en fotograferen maar? Nee. Je moet je realiseren dat je er wel een béétje moeite voor moet doen om het onder de knie te krijgen.

Maar is het rocket science? Nee, zeker niet. Bedenk je wel dat productfotografie de simpelste vorm van studiofotografie is.
  1. Je onderwerp beweegt niet,
  2. Je setting verandert nooit.
Iedereen kan het dus! Zeker met onderstaande tips om zo snel mogelijk de juiste instellingen voor je camera te vinden.

Tips voor het vinden van de juiste instellingen voor je camera en studioverlichting

Snel aan de slag? Lees dan dit artikel: camera en studioverlichting instellen bij productfotografie

Is een greenscreen niet handig bij productfotografie?

Een veel gestelde vraag. Antwoord: nee. Met een greenscreen kun je de groene achtergrond makkelijk digitaal uit de foto verwijderen, om het product in een andere omgeving te kunnen plaatsen.

Aangezien de productfoto's in je webshop uiteindelijk toch een witte achtergrond krijgen, kun je je producten net zo goed fotograferen op een witte achtergrond.

Maar de belangrijkste reden is dat de groene achtergrond reflecteert in je producten. Een groene achtergrond werkt goed bij video, om personen voor een andere achtergrond te 'plakken'. Huid en kleding reflecteren niet. Maar veel producten reflecteren wel: kunststof, metaal, glas, etc.

Als je de achtergrond digitaal gaat verwijderen, dan gaat een groot deel van het product ook weg, doordat de groene kleur in reflecterende delen van het product wordt weerspiegeld. Je helpt jezelf hiermee echt totaal van de wal in de sloot.

Een witte achtergrond is dus het beste, en mocht je je product toch willen uitknippen om wat voor reden dan ook, dan kun je dit prima doen met een witte achtergrond. Iets minder snel dan met een greenscreen, maar het kan prima.

Wanneer toch uitbesteden?

Zoals je ziet zijn de meeste producten prima zelf te doen. Wanneer is het toch beter om een professionele fotograaf in te schakelen?

Natuurlijk verkopen we graag producten aan bedrijven die de productfotografie zelf willen doen. Maar daarmee willen we niets afdoen aan de professionaliteit van de vakfotograaf. Ja, het kost wat geld, maar dan heb je ook wat.

Niet alle producten zijn zo makkelijk als een paar schoenen of een eetkamerstoel. Denk aan sterk reflecterende voorwerpen, glaswerk, maar ook aan piepkleine producten waarbij je echt ieder detail perfect wilt vastleggen. Dure sieraden, horloges, etcetera. Hier heb je meer oefening voor nodig. Bestaat jouw assortiment enkel en alleen uit dit soort artikelen? Dan is een vakfotograaf het overwegen waard.

Vooral als je deze niet alleen in je webshop wilt gebruiken maar ook in reclame-uitingen zoals magazines, abri's... Dan moet de foto echt 100 punten zijn en dat mag natuurlijk iets meer kosten.

Als je assortiment niet sterk wisselt en je met één fotoshoot voor jaren klaar bent, is een fotograaf inhuren een prima optie.

Een ander voorbeeld: je verkoopt maar een handvol producten. Dan is een fotograaf inhuren altijd nog goedkoper dan zelf de nodige spullen aanschaffen.

Vragen?

Heb je hier nog vragen over? Neem gerust contact op voor een passend advies voor jouw ondermening.


Vond je dit artikel waardevol?

Deel het met vrienden of geef je waardering in sterren!


322
com_content.article
(5 stemmen)
Productfotografie: zelf doen of uitbesteden?4 van 50 gebaseerd op 5 stemmen.


 

Email met tips, how-to's en acties?

Wil je zo nu en dan foto- en videotips, exclusieve aanbiedingen en instructievideo's in je mailbox?
Klik dan hieronder. Wij houden ook niet van een volgestorte mailbox, dus met 'zo nu en dan' bedoelen we ook echt 'zo nu en dan' en dus niet 'drie keer per dag' ;-)


 
X
Je naam:
Je emailadres:
Winkelwagen
Winkelwagen
Je winkelwagen is momenteel leeg.

Bonjourfoto is:

Kwaliteit sinds 2010
Groot assortiment
Veilig betalen
Lage verzendkosten
Snel thuisbezorgd
Persoonlijk advies
Kennis & Knowhow
2 jaar garantie
14 dagen bedenktijd
Unieke controleservice*
Klantbeoordeling: 9,4

Nieuwste Reviews
5 STARS
Super snelle softbox, beter dan de oude, (die was ook kapot vandaar de nieuwe) maar dit werkt top.
- Erik Mulder
5 STARS
Nou, hij is binnen hoor, sinds gisteravond. Getest en compleet en het draait als een zonnetje. Zelfs de draadloze trigger, waarvan ik niet zeker wist of die voor de Canon geschikt was, is prima. Dank voor de snelle levering!
- Jan van der Knaap
Socials


Algemene Voorwaarden   •   Disclaimer   •   Privacy   •   Reparatie / Retour / Ruilen   •   Links   •   Jouw account